Wintervakantie

Het is wintervakantie. Die duurt twee weken zoals alle schoolvakanties buiten de zomer. Veel mensen gaan skiën, in eigen land natuurlijk. Fransen gaan nauwelijks over de grens. Hoeft ook niet, je hebt hier voor ieder wat wils. De mensen die liever de zon opzoeken, gaan naar de Franse eilanden, zoals Martinique en Guadeloupe. Dat is wel zo gemakkelijk want daar spreken ze Frans.

Als mensen tijdens de schoolvakanties moeten werken, kunnen hun kinderen meedoen aan een vakantieprogramma. De kinderen worden op schooldagen opgevangen maar slapen thuis. Vanuit een centrale plek worden allerlei activiteiten in de buurt georganiseerd. De bijdrage voor dit programma is inkomensafhankelijk, dus in principe laagdrempelig. Colonies de vacances is ook mogelijk, maar dat vraagt een iets diepere duik in de portemonnee. Dit zijn vaak themaweken, zoals skiën en paardrijden, waarbij de kinderen een week van huis zijn.

Onze kinderen doen daar niet aan mee. In de zomer zijn er genoeg kinderen om mee te spelen en in de winter gaan we meestal naar Nederland. Weinig zon of sneeuw maar wel familie/vrienden en Nederlands sentiment: de Noordzee, de Hema, fietsen, schaatsen, grachten, vlak land en appeltaart met slagroom. We slaan dan gelijk een flinke voorraad pindakaas, stroop, ontbijtkoek en Indische producten in. Afgelopen week zijn we maar een paar dagen in Nederland geweest. We waren in de Toussaintvakantie (Allerheiligen) al aan onze trekken gekomen.

Aankomende week gaan we ons Franse vakantieprogramma afdraaien: zwemmen, bowlen, bioscoop, wandelen, McDonalds en eventueel een stad of museum. De jongens zijn er niet helemaal gerust op, ze zouden liever langer in Nederland zijn gebleven. Je zou bijna medelijden met ze krijgen, al die vrije dagen in de winter, wat moet je ermee. Gelukkig zijn er ook nog een paar verjaardagsfeestjes en komen er Nederlandse vriendjes. Die tweede week komen we ook nog wel door.

Thu, 07 February