Voorstellen

Over ons
A
telier de la Charité is de werkplaats met woning en terrein van Rick Charité, Annemieke, Chevy (19 jaar) en Tup (18 jaar). Rick heeft kunstacademie gedaan en is werkzaam als ontwerper/uitvoerder van horeca projecten, houten meubelen en objecten op eigen terrein. Annemieke is opgeleid tot diëtist en verzorgt nu de catering en andere praktische zaken. Het ontvangen van gasten was geen droom, maar een logisch gevolg van de omstandigheden en bleek nog leuk te zijn ook. We zijn een camping, maar zo voelen we het niet. Je logeert in onze tuin (3 ha) waarin speeltoestellen, de verzameling oud ijzer, de onderkomens en andere bouwsels een mooi plekje hebben gekregen. Klaar is het nooit; er zijn altijd lopende projecten.
 

Hoe het zo is gekomen
R
ick woonde op een zeilende klipperaak in het centrum van Amsterdam toen hij eind jaren negentig via een opdrachtgever in de Thiérache terecht kwam. Vanwege de ruimte, het mooie landschap, de betaalbare huizen en de relatief kleine afstand vanaf Nederland, besloot hij om zijn atelier te verplaatsen naar Frankrijk. Hij zocht en vond een terrein met een ruïne (de rode luiken). Daar verbleef hij in een caravan en bouwde een kapschuur (de brasserie) om in te werken. Uiteindelijk besloot hij een vast onderkomen te bouwen (het kabouterhuis); dit was sneller dan het opknappen van de rode luiken.

Het terrein werd uitgebreid met de naastgelegen oude boerderij (ons huidige woonhuis); de grote bijbehorende schuur werd de nieuwe werkplaats. Daarna bouwde hij een toiletgebouw om ‘s zomers schildercursussen te kunnen geven, kocht hij het achterliggende weiland voor nog meer vrijheid en restaureerde hij de rode luiken voor zijn moeder. Ondertussen pendelde hij heen en weer tussen Nederland en Frankrijk.

Pas toen we met z’n vieren waren, zijn we definitief in Chêne Bourdon gaan wonen. Na een aantal jaren zagen we de mogelijkheden om mensen bij ons te laten logeren: kabouterhuis en rode luiken stonden meestal leeg, toilethuis en kapschuur waren werkloos, de speeltoestellen werden alleen door onze kinderen en vrienden gebruikt en er was heel veel ruimte. Sindsdien is het tijdens de schoolvakanties voor onze kinderen een groot speelparadijs, ontmoeten we veel leuke mensen en is er een goed excuus om te blijven bouwen aan droomobjecten.


Misschien tot binnenkort
Rick, Annemieke, Chevy, Tup