Meteo

Het regent in heel Frankrijk; het lijkt gewoon niet op te houden. Mensen mopperen, klagen en zijn het ras-le-bol (hartstikke zat). Bovendien is het nog koud ook. Half mei en nog steeds de kachel aan. In veel HLM’s (sociale huurflats) wordt de centrale verwarming eind april standaard afgesloten. Koud of niet. Die huishoudens moeten dus een beetje afzien. Wist ik ook niet, maar ik was bij de kapper en daar steek je dat soort dingen op.

De mannen en vrouwen van de meteo hebben het er maar druk mee. Met een glimlach en welgemeend ‘bonne soiree’ doen ze hun onheilstijdingen. In Frankrijk zijn het geen meteorologen die het weer verkondigen, maar gewone televisiepresentatoren die zonder ‘uh’ en ‘ah’ hun verhaal vertellen. Dat komt bijzonder deskundig over. Ze zien er bovendien heel appetijtelijk uit. De heren strak in het pak, de dames met een flink decolleté en kort rokje. Dit trekt blijkbaar veel kijkers, want na het journaal volgt een flink reclameblok, voordat je de weersvoorspellingen mag bekijken.

De ellende is dat door het slechte weer, de moestuin niets oplevert. Vrijwel alle mensen op het platteland verbouwen hun eigen groente. Daarvoor hoef je niet naar een moestuinencomplex, dat kan gewoon in je eigen achtertuin. Dief van je eigen portemonnee als je het niet doet en het is veel lekkerder dan uit de winkel. De activiteiten beginnen meestal begin april, zaaien in de volle grond vanaf ijsheiligen (11 mei). Nu is iedereen laat. Natte grond en kou, dat schiet niet op. De piepers moeten bij veel mensen zelfs de grond nog in.

Ondertussen is het overal wèl prachtig groen. Zelfs in de Ardèche (Zuid-Frankrijk), waar het gras normaal niet eens wil groeien; moet worden gemaaid. Vrienden van ons hebben voor de gelegenheid een grasmaaier aan moeten schaffen. Maar ja, die zon. Om me eraan te helpen herinneren dat het toch echt voorjaar is, pluk ik boeketten uit de overdadig bloeiende bermen. Het helpt, een beetje.

Tue, 28 May