A telier de la C harité

landelijk logeren

Driekoningen

Vandaag is het Epiphanie (driekoningen) en wordt traditiegetrouw 'galette des roi' gegeten. In de taart zit een 'fève' verstopt; een klein porseleinen beeldje, vroeger een tuinboon. Degene die 'm vindt is de koning(in). De winkels liggen er vol mee, wij bakken hem zelf. Hier volgt het recept. Je mag de galette de hele maand januari nog eten.

Ingredienten:
- 2 rollen bladerdeeg
- 125 gram gemalen amandelen (amandelmeel)
- 125 gram suiker
- 125 gram roomboter
- 2 eieren
- eventueel een paar druppels amandelessence, een scheutje rum, of een volle theelepel citroenrasp
- een fève, een hele amandel, een munt of een boon
- 1 eidooier

Bereiding
- verwarm de oven voor op 200 °C
- laat de boter zachtjes smelten en roer (niet kloppen) de gemalen amandelen, de suiker, de roomboter en de smaakmakers erdoor
- spreid één plak bladerdeeg uit op een bakplaat (bedekt met bakpapier) en bestrijk deze met het amandelmengsel, laat rondom 1,5 cm vrij water
- stop de fève in de vulling (aan de buitenzijde heb je minder kans om erin te snijden)
- bedek dit met de andere rol bladerdeeg en druk de kanten aan
- bestrijk de bovenzijde met de resterende losgeklopte eidooier
- prik in het midden een luchtgaatje en breng eventueel met een scherp mes een patroon aan
- bak de taart in ongeveer 30 minuten in het midden van de oven

Eet smakelijk!