Atelier de la Charité 

landelijk logeren

Sainte Cécile

Elk jaar wordt voor de leden van de plaatselijke harmonie en hun gezin een feestje georganiseerd ter ere van Sainte Cecile (beschermheilige voor de muzikanten). Rick speelt bij de harmonie dus wij zijn van de partij. Dat begint met een muzikale bijdrage van de harmonie tijdens de kerkmis. Aangezien de meerderheid van de Fransen katholiek is, wordt er voor het gemak vanuit gegaan dat je daar als harmonielid geen bezwaar tegen hebt. Na de mis verzamelen de leden zich samen met de leerlingen van de muziekschool in de salle polyvalente (zaal voor allerlei doeleinden).

Tegen acht uur ’s avonds en na een uur kerkmis hebben we eigenlijk wel behoefte aan een drankje maar eerst volgt er een officieel moment. De burgemeester overhandigd aan de leerlingen van de muziekschool hun diploma, de nieuwe harmonieleden krijgen een speldje en leden met 5, 25 of 50 jaar lidmaatschap een medaille. Dan volgt eindelijk de ‘vin d’honneurs’- een glas champagne met hapje - waarna het feest echt kan beginnen.

In Frankrijk gaat een feest altijd samen met een maaltijd, in dit geval een vrij uitgebreide. Als je op z’n Hollands even snel wilt eten en daarna feesten, kom je bedrogen uit. Rond half tien wordt het eerste voorgerecht geserveerd en om twee uur ’s nachts eten we het nagerecht.

Tussen de zes gangen door wordt er gedanst (Franse nummers en Boney M zijn favoriet), muziek gemaakt (veel accordeon), gezongen (oude chansons) of een spelletje gedaan. Iedereen doet mee, jong en oud. Ondertussen rennen de kinderen met z’n allen rond. Voor Franse kinderen wordt geen oppas geregeld, zij horen er gewoon bij.

Na een kopje koffie gaan we om half drie naar huis want de jongens komen nu wel erg vaak op schoot zitten. Het feestje is nog niet ten einde waardoor we de uiensoep die gepland staat als uitsmijter helaas moeten missen.