Atelier de la Charité 

landelijk logeren

Kerst

De kerstdagen brengen we door met een vriend en zijn zoon. De moeder van een vriendje van de kinderen reageert geschokt; kerst zonder familie, ondenkbaar. Kerstavond (réveillon) is ontzettend belangrijk; de familie komt bijeen om cadeaus uit te wisselen, Père Noël verwent de kleinsten en er wordt natuurlijk uitgebreid gegeten. Op kerstdag (tweede kerstdag bestaat niet) wordt dit eventueel bij de andere familie nog eens overgedaan.

Onderdeel van de maaltijd is standaard foie gras (ganzenlever), de winkels liggen er in december vol mee. Het wordt puur gegeten of verwerkt in allerlei gerechten. Je hoeft de radio of televisie maar aan te zetten of het gaat over foie gras. Koks laten zien wat je ermee kan doen, luisteraars wisselen recepten uit en consumentenprogramma’s doen een vergelijkend warenonderzoek. Dierenwelzijn wordt hierin niet meegewogen. In Frankrijk is het heel gewoon om de ganzen met een trechter in de keel te voeren zodat ze in december lekker vet zijn. Niemand lijkt daarmee te zitten, sterker nog, men is trots op dit nationale product. Wij vinden dat als hele en halve vegetariër iets lastiger.

Het dessert is wel veilig; dit is traditioneel een bûche (boomstammetje). Vroeger werd een mooi houtblok uitgezocht om op kerstavond in de haard te stoppen, als eerbetoon aan het terugkerende licht. Hoewel in Frankrijk nog veel mensen op hout stoken (steeds meer door de hoge energiekosten), wordt het stammetje tegenwoordig opgediend in de vorm van gebak. Nepfransen die we zijn, kan de crèmevulling ons niet echt bekoren. Gelukkig biedt de ijsuitvoering uitkomst.