Atelier de la Charité 

landelijk logeren

   Wonen, werken en naar school gaan in Frankrijk

Eigenlijk heb ik een hekel aan blogs. Gewone individuen die hun eigen leven, meningen, interesses en bezigheden zo belangrijk vinden dat ze daar wekelijks of zelf dagelijks over willen schrijven. Egodocumenten. Daar heb ik het niet zo op. Maar, ik vind zo’n stukje schrijven ook leuk en dus was ik daar een paar jaren geleden toch maar mee begonnen. En weer mee gestopt. En op facebook weer mee begonnen. En weer gestopt. Elke keer die twijfel, hoe serieus moet een mens zichzelf nemen. Niet teveel, daar ben ik van overtuigd. En juist daarom ga ik het toch weer proberen. In de wetenschap dat ik geen ‘echte’ schrijver ben en dat ook niet hoef te worden. Wat ik wel leuk vind, is om jou, als (toekomstige) gast een beetje deelgenoot te maken van ons leven. Zodat je een beter idee hebt waar en bij wie je terecht komt. Die oude stukjes heb ik er daarom ook maar bij gezet. Misschien boeit het, misschien niet. Kijk maar.

Annemieke
december 2017

Koffie

Onze buurman komt bijna dagelijks bij ons langs. Dat vinden wij leuk; het is gezellig, we horen de nieuwtjes en leren er een beetje Frans bij. Hij kwam als vrachtwagenchauffeur regelmatig in Nederland. Wat hem vooral is bijgebleven, zijn de Nederlandse arbeidsvitaminen: muziek en koffie. Van dat laatste kon hij ook meeprofiteren; overal waar hij kwam, kreeg hij een bakkie aangeboden.

Dat is hier anders: bij de kapper, de garage of de bouwwinkel hoef je geen koffiemachine te verwachten.

De meeste mensen zorgen bij het ontbijt voor een flinke hoeveelheid cafeïne: zij drinken koffie uit een bol (grote kom) met veel melk. In die kom wordt dan gelijk het brood gesopt, want wat moet je anders met stokbrood van een dag oud. Kinderen gebruiken daar (chocolade)melk voor, maar drinken soms ook café au lait. Wij vinden dat laatste gek, maar ja, onze kinderen drinken thee en dat wordt door de Fransen weer raar gevonden.

Buitenshuis drink je koffie in de kroeg. Je bestelt een grote of kleine café (espressosterkte), desgewenst met melk. Veel klanten kopen tegelijkertijd een gokformulier want gokken (paardenraces, lotto etc.) is hier een favoriete bezigheid. De uitslagen zijn vaak direct op een beeldscherm te volgen waardoor de gasten wat langer blijven hangen. De kroegen varen er wel bij.

Als je bij mensen op bezoek gaat, krijg je trouwens gewoon un café aangeboden en geen wijn zoals iedereen altijd denkt. Veel pads, poeder of in de magnetron opgewarmde filterkoffie. Genieten dus. Bij de buurman is het niet veel beter: vers maar doorzichtig. Verder hebben we niets te zeuren hoor. Je kunt altijd bij de mensen aankloppen als je zin hebt in een praatje. Agenda’s trekken is niet nodig. De kwaliteit van de koffie nemen we graag op de koop toe. Dat doet onze buurman ook als hij van ons een bakkie krijgt aangeboden.