Atelier de la Charité 

landelijk logeren

   Wonen, werken en naar school gaan in Frankrijk

Eigenlijk heb ik een hekel aan blogs. Gewone individuen die hun eigen leven, meningen, interesses en bezigheden zo belangrijk vinden dat ze daar wekelijks of zelf dagelijks over willen schrijven. Egodocumenten. Daar heb ik het niet zo op. Maar, ik vind zo’n stukje schrijven ook leuk en dus was ik daar een paar jaren geleden toch maar mee begonnen. En weer mee gestopt. En op facebook weer mee begonnen. En weer gestopt. Elke keer die twijfel, hoe serieus moet een mens zichzelf nemen. Niet teveel, daar ben ik van overtuigd. En juist daarom ga ik het toch weer proberen. In de wetenschap dat ik geen ‘echte’ schrijver ben en dat ook niet hoef te worden. Wat ik wel leuk vind, is om jou, als (toekomstige) gast een beetje deelgenoot te maken van ons leven. Zodat je een beter idee hebt waar en bij wie je terecht komt. Die oude stukjes heb ik er daarom ook maar bij gezet. Misschien boeit het, misschien niet. Kijk maar.

Annemieke
december 2017

Chandeleur

Op 2 februari wordt la chandeleur gevierd, ook wel fête des chandelles (feest van de kaarsen). Dit is het officiële einde van de kerstperiode; het stalletje mag definitief de kast in. In de weken die vooraf gaan aan Chandeleur, adverteren de supermarkten met pannen, ingrediënten, vullingen en begeleidende drankjes voor crêpes (pannenkoeken). Traditiegetrouw worden op 2 februari namelijk pannenkoeken gegeten.

Voor de herkomst van deze traditie zijn allerlei verklaringen. Zoals bij veel christelijke feesten, is ook hier sprake van een mix met oudere religies. Vroeger werd rond dezelfde tijd door veel volkeren de terugkeer van het voorjaar gevierd en de grond ingewijd voor het eerste zaaigoed. De vorm en kleur van de pannenkoek zou mogelijk symbool staan voor de zon.

De Franse crêpes zijn door gebruik van meer eieren wat dunner dan de Nederlandse pannenkoeken. Vaak wordt er een scheut rum of oranjebloesemwater aan het beslag toegevoegd. Men gebruikt een speciale crêpepan om in te bakken; een koekenpan met lage rand. De serieuze pannenkoekenbakkers maken gebruik van een elektrische plaat. Met een beetje handigheid kun je hierop prachtige dunne crêpes maken.

Het beleg bestaat meestal uit suiker (en citroensap), jam of chocoladepasta. Voor hartige pannenkoeken, wordt vaak de Bretonse versie gebruikt: een galette, gemaakt van blé noir (boekweitmeel). Je moet dan niet denken aan een pannenkoek met kaas of spek maar eerder aan een gevulde pizza. De vulling kan van alles zijn: worstjes, champignons, gebakken eieren.

Crêpes zijn hier trouwens een echte avondmaaltijd. Tussen de middag wordt uitgebreid warm gegeten en ’s avonds ook, maar iets eenvoudiger. Daar passen pannenkoeken goed bij. Bij voorkeur met een glaasje cider.

Feb ‘13