Atelier de la Charité 

landelijk logeren

   Wonen, werken en naar school gaan in Frankrijk

Eigenlijk heb ik een hekel aan blogs. Gewone individuen die hun eigen leven, meningen, interesses en bezigheden zo belangrijk vinden dat ze daar wekelijks of zelf dagelijks over willen schrijven. Egodocumenten. Daar heb ik het niet zo op. Maar, ik vind zo’n stukje schrijven ook leuk en dus was ik daar een paar jaren geleden toch maar mee begonnen. En weer mee gestopt. En op facebook weer mee begonnen. En weer gestopt. Elke keer die twijfel, hoe serieus moet een mens zichzelf nemen. Niet teveel, daar ben ik van overtuigd. En juist daarom ga ik het toch weer proberen. In de wetenschap dat ik geen ‘echte’ schrijver ben en dat ook niet hoef te worden. Wat ik wel leuk vind, is om jou, als (toekomstige) gast een beetje deelgenoot te maken van ons leven. Zodat je een beter idee hebt waar en bij wie je terecht komt. Die oude stukjes heb ik er daarom ook maar bij gezet. Misschien boeit het, misschien niet. Kijk maar.

Annemieke
december 2017

Bar

Afgelopen weekend dronken we koffie in een ons onbekende bar (café). Uitzonderlijk genoeg was de koffie van slechte kwaliteit, maar het ergste was dat een dronken gast ons aanklampte. Waren we ineens met z’n drieën in plaats van met z’n tweeën. Een vage bekende, ooit eens ontmoet tijdens een dorpsfeestje. Hij permitteerde zich nogal wat vrijheden; kloppend op de buik van Rick (die nogal stevig is), informeerde hij of we al getrouwd waren. Altijd lastig in kleine kroegjes; de vaste gasten wonen er zo’n beetje en drinken teveel.

Hier in het noorden drinken de mensen vaak bier. Eventueel met een scheutje siroop voor een andere en zoete smaak. We zitten dicht bij België dus er is meestal een uitgebreid assortiment speciale biertjes. Zowel in de kroeg als bij mensen thuis. Wijn is goedkoper maar dit wordt voornamelijk bij de maaltijd gedronken. Vroeger was cider de streekdrank, toen stond het hier nog vol met appelboomgaarden. Tegenwoordig komen die met behulp van subsidie weer een beetje terug, maar voorlopig komt de cider vooral uit Normandië. Brut of doux.

De tijd dat in Frankrijk veel meer alcohol werd geconsumeerd dan in Nederland, ligt achter ons. Nederland heeft een goede inhaalslag gemaakt en de Fransen zijn wat matiger geworden. Niettemin is het aantal verkeersdoden door alcoholmisbruik erg hoog. Tegenwoordig moet je daarom verplicht een alcoholtester in je auto hebben. Ook als toerist. Niet dat we het idee hebben dat erop wordt gecontroleerd, maar je weet maar nooit.

De meneer in de kroeg zal de test vast niet gebruikt hebben. Nadat hij zich eindelijk van ons had weten los te weken, verliet hij het pand. Wij volgden al snel, de lol was er voor ons ook af. Voortaan toch maar weer een bakkie of borrel bij de bar naast de Auchan (supermarktketen). Weinig romantisch met het terras aan de parkeerplaats, maar gevrijwaard van dronkaards en in het bezit van goede koffie.