Atelier de la Charité 

landelijk logeren

   Wonen, werken en naar school gaan in Frankrijk

Eigenlijk heb ik een hekel aan blogs. Gewone individuen die hun eigen leven, meningen, interesses en bezigheden zo belangrijk vinden dat ze daar wekelijks of zelf dagelijks over willen schrijven. Egodocumenten. Daar heb ik het niet zo op. Maar, ik vind zo’n stukje schrijven ook leuk en dus was ik daar een paar jaren geleden toch maar mee begonnen. En weer mee gestopt. En op facebook weer mee begonnen. En weer gestopt. Elke keer die twijfel, hoe serieus moet een mens zichzelf nemen. Niet teveel, daar ben ik van overtuigd. En juist daarom ga ik het toch weer proberen. In de wetenschap dat ik geen ‘echte’ schrijver ben en dat ook niet hoef te worden. Wat ik wel leuk vind, is om jou, als (toekomstige) gast een beetje deelgenoot te maken van ons leven. Zodat je een beter idee hebt waar en bij wie je terecht komt. Die oude stukjes heb ik er daarom ook maar bij gezet. Misschien boeit het, misschien niet. Kijk maar.

Annemieke
december 2017

Honing

Onze bijen hebben afgelopen september 20 kg honing geproduceerd. Een beetje veel wanneer je het alleen gebruikt om op brood te smeren of door de kwark te doen. Voor ons een goed excuus om ontbijtkoek te bakken. Niet de Franse pain d'epices, maar de Nederlandse, gemaakt van roggemeel en 'Nederlandse' koekkruiden. Als je in Nederland woont natuurlijkmakkelijk verkrijgbaar, maar als je toch eens een luxe, pure versie wilt proberen, bij deze ons recept.

Ingrediënten:
- 350 gram honing
- 300 gram roggemeel
- 125 ml water
- 50 gram bruine suiker
- 1 volle el koekkruiden (1 thl cardamom, 1 thl kaneel, 1/2 thl gember, 1/4 thl kruidnagel, 1/4 thl nootmuskaat,1/4 thl zwarte peper,1/8 thl anijs, 1/8 thl koriander)
- 12 gram bicarbonaat of bakpoeder
- 1/2 thl zout

Bereiding:
- verwarm de oven op 160 °C (afhankelijk van de oven 150 - 170 °C)
- smeer een cakeblik in met boter en bepoeder dit met bloem (of bekleed het met bakpapier)
- meng roggemeel met bruine suiker, zout, koekkruiden en bicarbonaat
- verwarm het water en los hier de honing in op
- meng met een mixer het meel met de warme, opgeloste honing
- doe het mengsel in het cakeblik
- plaats het blik in het midden van de oven en bak de koek gedurende ongeveer een uur
- haal de koek uit de vorm en laat afkoelen op een rooster
- voor een echte 'kleffe' ontbijtkoek, dek je het cakeblik met het deeg af met plastic folie, laat je het een hele dag of nacht staan en bakt het dan af 
  (vinden wij het lekkerste)