Ouders

De herfstvakantie is afgelopen, schoolzwemmen staat op het programma. Tijdens de ouderavond vertelde de juf dat er ouders meegaan als begeleider, onder andere om te helpen bij douchen en aankleden. ‘Komen er dan moeders in de jongenskleedkamer?’ vraagt een vader lichtelijk geschokt.

Deze bezorgde vader ging er van uit dat alleen moeders zich hiervoor inzetten, maar helaas; er gaat ook een vader mee. De schoolinspectie heeft echter goed nagedacht over deze kwestie, want ouders zijn niet te vertrouwen, dat weet iedereen. Daarom mogen tijdens het schoolzwemmen alleen geaccrediteerde ouders mee. De geaccrediteerde moeders mogen zowel bij de jongens als de meisjes komen, de vaders alleen in de jongenskleedkamer. Dat is dan weer een geruststelling.

Geruststellend is ook het grote hek dat om het schoolterrein staat en dat op slot gaat tijdens de lesuren. Geen ouders erin, geen kinderen eruit. Als je je kind onverwacht eerder op moet halen, dan kun je de juf bellen. Eenmaal geïdentificeerd en veilig bevonden, wordt het hek voor je geopend. Nee, dit is geen overbodige maatregel; de juffen zijn al eerder belaagd door gefrustreerde ouders. Deze blijven nu gelukkig aan de andere kant van het hek.

Als de schooldag is afgelopen, mogen de leerlingen één voor één, onder toeziend oog van de onderwijzeressen, het hek passeren. Kinderen die met de schoolbus naar huis gaan, begeven zich twee aan twee in een keurige rij, naar de bus. Zonder te schreeuwen, zonder te rennen. De ouders, of andere gevolmachtigde volwassenen, komen de kinderen afhalen bij de school of bij de bushalte. Zonder begeleiding naar huis mag alleen na schriftelijke toestemming van de ouders.

Discipline en vastgelegde verantwoordelijkheden, dat is voor ieders bestwil. En eigenlijk komen die regels sowieso wel goed uit; rennen als de bel gaat, hoort niet en het je naakt tonen aan de andere sekse al helemaal niet. Beetje jammer van die moeders in de jongenskleedkamer.

Thu, 06 November