Lycée

Tup, onze jongste, zit in de première van het lycée, vergelijkbaar met 5e klas middelbare school. Jongeren dus van 16 jaar. Nog twee jaar en ze gaan studeren. Nog twee jaar en ze zijn volwassen. Jonge mensen die geacht worden -of anders gestimuleerd worden- om zelfstandig te werken, verantwoordelijkheid te nemen, kritisch na te denken, een mening te hebben. Niet alle leraren zien dat zo en zeker niet de juf Duits. Tup heeft een ordner meegenomen in plaats van een schrift, dat vindt hij praktischer. Dat gaat echter in tegen haar reglement (zie hieronder). Hij overschrijdt dat op twee punten: nummer 4 (toegestane lesmiddelen) en nummer 13 (tegenspreken = brutaliteit) en daaruit volgt regel nummer 17 (als..., dan…). Sanctie: geen deelname aan de les totdat er een schrift komt. Straf: vijf keer het reglement overschrijven (zie het origineel). Jawohl Frau Michel!

 1. Wacht in de gang in de rij en in stilte.
 2. Groet de leraar bij binnenkomst (Guten Tag!/ Guten Morgen!) en haal de handen uit de zakken.
 3. Wacht op toestemming van de leraar om te gaan zitten (volgens de klasindeling).
 4. Haal in stilte de lesmiddelen (etui, schrift, boek) tevoorschijn: een schrift 24x32 zonder spiraal (192 pagina’s), lijmstift, schaar. Geen ordner.
 5. Telefoons en muziekspelers zijn verboden tijdens de les. Deze moet uitstaan en opgeborgen in de tas VOORDAT DE LES WORDT BETREDEN.
 6. Petten, capuchons, mutsen afdoen, …jassen uit.
 7. Gooi kauwgomin de prullenbak bij binnenkomst in de les. Verbod om voorwerpen die verboden zijn door leraar op tafel te zetten (bv: flessen, make-up)
 8. Zet de tas op de grond (en niet op de tafel of op de stoel) en zit correct op je stoel.
 9. Wc: neem voorzorgsmaatregelen alvorens de klas te betreden.
 10. Verpleegpost: geen autorisatie tot 20 minuten voor het einde van de les.
 11. Geen dingen gooien (papier, potlood, gum….), toestemming vragen aan de leraar om je te verplaatsen.
 12. Steek je vinger op alvorens het woord te nemen.
 13. Botheid, brutaliteit, ongepast taalgebruik tegen de leraar of de klasgenoten worden niet getolereerd.
 14. Wees aandachtig om de les correct te kunnen volgen (niet kletsen). Aarzel niet om vragen te stellen bij moeilijkheden.
 15. Doe het huiswerk, raadpleeg de digitale agenda, leer regelmatig de lessen. Bij afwezigheid moeten de lessen worden ingehaald.
 16. Wacht op toestemming van de leraar om de spullen aan het einde van de les op te ruimen.
 17. Hij of zij die deze aanwijzingen niet respecteert, krijgt te maken met straf of sancties.


Fri, 17 September