La France

Vorige week besloten we vrienden op te zoeken in het zuiden van Frankrijk. We vertrokken, terwijl de dag ervoor een flink pak sneeuw was gevallen. In een aantal regio’s mochten de auto’s zelfs de weg niet meer op. Bij ons werden de vrachtauto’s aan de kant gezet, maar personenauto’s mochten weliswaar langzaam, maar toch doorrijden. We hadden in het zuiden gehoopt op zon. Helaas hadden we pech; lage temperaturen, veel wind en twee dagen non-stop regen.

Als je via de route de soleil van noord naar zuid rijdt, is het alsof je een ander land binnen rijdt. Klimaat, huizen, landschap, uiterlijk van de mensen, accent en ongetwijfeld ook mentaliteit, alles is anders. Bergen, platanen en huizen met muren van een meter dik, dat hebben wij allemaal niet. Net zomin als stukken grond waar door de droogte zelfs in maart het gras niet groen wil worden. De zomerhitte en de droogte zijn de redenen dat we toch maar in het Noorden blijven wonen.

In feite verschillen alle Franse regio’s enorm van elkaar. De Fransen zelf ervaren dat ook zo. Dit is niet zozeer gebaseerd op ervaring, maar wel op schoolboekenkennis en vooroordelen. Kijk maar eens op deze site hoe de verschillende Franse regio’s tegen elkaar aankijken. Iedereen spreekt hier over ‘La France’, maar als je dit onderzoek mag geloven, is er maar weinig onderlinge solidariteit. Voor de Parijzenaars, heeft de rest van Frankrijk - behalve de kust - geen betekenis, voor de mensen uit het centrum zijn de zuiderlingen egocentrisch en voor de zuiderlingen bestaat het noorden uit kou, regen en armoede.

In de film “Bienvenue chez les Ch’tis” heeft Dany Boon (een bekende Franse komiek/acteur) de vooroordelen ten opzichte van het noorden, op de hak genomen. Een beambte uit Marseille wordt ‘verbannen’ naar het noorden. Dat bleek tot de verbeelding te spreken want de film trok meer dan 20 miljoen bezoekers, een record. In de film is een scène waarin, de hoofdrolspeler zodra hij het noorden binnenrijdt, in een gordijn van regen terechtkomt. Dat overkwam ons op de terugweg ook; welkom thuis. Wel mooi groen overigens, dat is dan weer het voordeel van die nattigheid.

Tue, 12 March