Confinement (2)

President Macron hield gisteravond een 25 minuten durende toespraak op televisie. Dit was al ruim van tevoren aangekondigd en ook het onderwerp; de verlenging van het confinement. Deze liep officieel tot 15 april en iedereen wist dat het langer ging duren, maar de vraag was: hoelang? 35 miljoen kijkers zaten gespannen voor de buis toen hij de datum uitsprak: 11 mei. Nog een maand! Pfff. Dat viel tegen.

Opnieuw vier weken geen school, geen clubjes, geen bezoek, geen andere winkels dan de supermarkt, geen uitjes, niet naar Nederland en, niet onbelangrijk, geen klanten. En dat laatste duurt waarschijnlijk nog tot half juni, want er is nu al aangekondigd dat horeca en alles wat daarmee samen hangt, langer gesloten blijft. We hebben dus heeeel veel tijd om het seizoen voor te bereiden.

Maar, zoals eerder gezegd, wij hebben het in vergelijking met andere mensen echt niet slecht. We moesten vanochtend bij het wakker worden allebei denken aan alle oudere mensen die eenzaam opgesloten zitten in hun verpleeghuiskamer en de kinderen die het thuis niet zo gezellig hebben. Het aantal meldingen van huiselijk geweld is toegenomen terwijl de sociale dienst geen huisbezoeken meer aflegt. Niet kunnen ontsnappen aan je thuissituatie, zelfs niet voor een paar uurtjes. Brrr.

Wij kijken wat er sociaal gezien binnen de grenzen van regels en terrein mogelijk is. Chevy heeft bij de erfscheiding dagelijks een rendez-vous met het buurmeisje, Rick gaat voor een goed gesprek en de laatste nieuwtjes naar het tankstation/sigarenwinkeltje in Origny, Tup fietst de straat op en neer en aait de hond van de buurman en ik drink een kopje koffie met de buurvrouw wanneer zij ons groente of eieren komt brengen (eerste levensbehoefte, toch?).

En verder doen we ons best om een normaal ritme aan te houden. Redelijk op tijd opstaan, samen ontbijten, daarna gitaar spelen (Rick), brood bakken (ik), huiswerk maken (de jongens, hoewel ze nu 2 weken vakantie hebben) en andere klusjes. ‘s Middags buiten werken. Rick is nu de woonwagen aan het verven en het keukentje aan het restylen. Aan het einde van de middag gaan we met z’n vieren een uurtje de moestuin in om die zaai- en plantklaar te maken want, behalve dat Chevy en Tup gek zijn op tuinieren

, hebben we verder geen enkel excuus meer om het niet te doen.

Tue, 14 April