Bedtijd

Waarom zijn alle schoolvakanties door heel Europa niet gewoon hetzelfde? Dat zou zoveel makkelijker zijn. Na twee vakantie in april, volgde de Nederlandse meivakantie. Met zoveel speelkameraadjes op het terrein, was het voor Chevy en Tup eigenlijk veel te gezellig om gewoon naar school te gaan. Speeltijd moest dus na school worden ingehaald, met als gevolg dat de nachten net iets te kort waren. Met de wallen onder de ogen kwamen ze hun bed uit en sleepten zich naar de schoolbus toe.

Franse kinderen liggen over het algemeen wat later in bed dan Nederlandse kinderen. Doordat ze laat uit school komen, verschuift het hele ritme naar later op de avond. De goûter (het vieruurtje) wordt gegeten tussen half vijf en half zes, waarna natuurlijk niet om zes uur de maaltijd op tafel staat. Wij eten om zeven uur, maar dat is hier aan de vroege kant. Half acht, acht uur is gebruikelijker. Half negen is dus een normale bedtijd, ook voor de kleintjes. Als het later wordt, wordt dat niet als een probleem ervaren. Zeker niet in het weekend.

Het is erg prettig, voor zowel ouders als kinderen, dat over die bedtijd niet zo krampachtig wordt gedaan. Niemand die het in z’n hoofd haalt om vanwege de kinderen een gezellige avond vroegtijdig af te breken. Niemand ook die het in z’n hoofd haalt om te zeggen dat kinderen niet welkom zijn. Geen oppas nodig, de kids gaan gewoon mee en vallen vanzelf een keer om. Kinderen zijn gewend zich aan te passen aan de grote mensenwereld of treffen andere kinderen aan om zich mee te vermaken.

Het heeft natuurlijk ook nadelen. Veel ouders hoor je zeggen dat hun kinderen de woensdag en het weekend echt nodig hebben om bij te komen van school. Ze slapen dan uit. Dit is een van de argumenten tegen het invoeren van de woensdag als schooldag. Hoe komen hun kinderen anders de schoolweek door? Misschien toch maar iets eerder naar bed of is dat een erg calvinistische gedachte?

Tue, 14 May