BBQ

Het mooie weer is eindelijk aangebroken en dat gaat hier gepaard met de geur van geroosterde worstjes. Eten doen de Fransen graag en uitgebreid, in gezelschap van familie of vrienden, en als het weer het toelaat meestal in de vorm van een barbecue. Zeker in het weekend, zowel ’s middags als ’s avonds. Wij ontkomen er ook niet aan. Aan het einde van het schooljaar worden veel optredens, wedstrijden en feestjes in combinatie met een barbecue georganiseerd.

Bij de school, de judovereniging en de muziekvereniging mogen we binnenkort aanschuiven. Gemiddeld genomen bestaat die maaltijd uit een aperitief met een zakje chips, zwartgeblakerde worstjes (merguez en saucisses), stokbrood, wortel- en couscoussalade uit een pakje en taart als toetje. Tijdens de kermesse (het eindejaarsfeest van school) kunnen we ook kiezen voor een baguette gevuld met frites en worst.

Baguette met frites is hier een heel gebruikelijke maaltijd en eigenlijk best lekker. Hoewel we soms vermoeden dat het een manier is om de slecht gebakken frietjes toch nog appetijtelijk te presenteren. We wonen bijna in België, maar de kunst van het frites bakken is hier nog niet doorgedrongen. De laatste keer dat we bij een frietkot stonden, zagen we de baktemperatuur dalen tot 120 graden. We besloten ter plekke toch maar af te zien van de bleke in het vet gekookte aardappelreepjes.

Met de friet wil het niet lukken, maar barbecuen is een nationale sport, dus dat wordt serieus aangepakt. Voor een huis dat te koop staat, is een vaste barbecue in de tuin een extra verkooppunt. En op die barbecue worden echt niet alleen maar worstjes gebakken. Fransen zijn grote vleesliefhebbers en volgens ingewijden – dat zijn wij niet – is dat vlees van betere kwaliteit dan in Nederland. Wij bouwen liever een pizzaoven in de tuin. Kunnen we ook een vuurtje stoken en buiten bakken, maar zonder de geur van verschroeid vlees.

Wed, 05 June