A telier de la C harité

landelijk logeren

Schooljuf

De juf van Tup slaat. Niet hem, maar wel een aantal ‘lastige’ klasgenootjes. Uit de verhalen maken we op dat het gaat om een driftige uithaal; het wordt dus niet ingezet als straf. Dat neemt niet weg dat slaan niet mag, ook niet op Franse scholen. Chevy heeft van dezelfde school een boekje meegenomen over het voorkómen van geweld, verbaal en non-verbaal. Leuk contrast.

Het is niet de eerste klacht over de maîtresse en het zal waarschijnlijk ook de laatste niet zijn. Ouders hebben al van alles geprobeerd om haar weg te krijgen. Zonder resultaat. De leerkrachten in het openbaar onderwijs volgen geen sollicitatieprocedure, maar krijgen een plek toegewezen. Je krijgt het idee dat die plekken voor het leven zijn. Dit verklaart misschien waarom ze nog steeds niet op non-actief is gesteld.

Natuurlijk staan de leerkrachten onder controle. Afgelopen week is de onderwijsinspecteur langs geweest voor een routinebezoek. De juf had dit in de klas als volgt aangekondigd: hij zou niet komen voor haar maar voor de kinderen zelf. De ergste exemplaren zouden in aanmerking kunnen komen voor een plek in een internaat. Tja, ook een manier om de kinderen koest te houden. Kortom, dit bezoek is vlekkeloos verlopen; geen aanleiding voor nader onderzoek.

Een aantal ouders heeft ervoor gekozen om hun kinderen van school te halen. Jammer, want de klassen worden hierdoor nog kleiner en daarmee loopt de toch al kleine dorpsschool het risico om gesloten te worden. Die kinderen gaan nu naar een dure, katholieke, privé school. Openbare scholen zijn altijd laïque (onafhankelijk van geloofsovertuigingen) en gratis. Veranderen van openbare school is echter lastig. Deze zijn gekoppeld aan je woonplaats, waardoor je een dérogation (overplaatsing) aan moet vragen.

Wat te doen? De school bezetten? De kinderen massaal van school houden? Nog meer brieven naar de onderwijsinspectie sturen? De juffrouw bedreigen? Tips zijn welkom. Al is het niet voor Tup maar dan voor zijn klasgenootjes of de volgende lichting kindertjes.