Atelier de la Charité 

landelijk logeren

   Wonen, werken en naar school gaan in Frankrijk

Eigenlijk heb ik een hekel aan blogs. Gewone individuen die hun eigen leven, meningen, interesses en bezigheden zo belangrijk vinden dat ze daar wekelijks of zelf dagelijks over willen schrijven. Egodocumenten. Daar heb ik het niet zo op. Maar, ik vind zo’n stukje schrijven ook leuk en dus was ik daar een paar jaren geleden toch maar mee begonnen. En weer mee gestopt. En op facebook weer mee begonnen. En weer gestopt. Elke keer die twijfel, hoe serieus moet een mens zichzelf nemen. Niet teveel, daar ben ik van overtuigd. En juist daarom ga ik het toch weer proberen. In de wetenschap dat ik geen ‘echte’ schrijver ben en dat ook niet hoef te worden. Wat ik wel leuk vind, is om jou, als (toekomstige) gast een beetje deelgenoot te maken van ons leven. Zodat je een beter idee hebt waar en bij wie je terecht komt. Die oude stukjes heb ik er daarom ook maar bij gezet. Misschien boeit het, misschien niet. Kijk maar.

Annemieke
december 2017

Driekoningen

Vandaag is het Epiphanie (driekoningen) en wordt traditiegetrouw 'galette des roi' gegeten. In de taart zit een 'fève' verstopt; een klein porseleinen beeldje, vroeger een tuinboon. Degene die 'm vindt is de koning(in). De winkels liggen er vol mee, wij bakken hem zelf. Hier volgt het recept. Je mag de galette de hele maand januari nog eten.

Ingredienten:
- 2 rollen bladerdeeg
- 125 gram gemalen amandelen (amandelmeel)
- 125 gram suiker
- 125 gram roomboter
- 2 eieren
- eventueel een paar druppels amandelessence, een scheutje rum, of een volle theelepel citroenrasp
- een fève, een hele amandel, een munt of een boon
- 1 eidooier 

Bereiding
- verwarm de oven voor op 200 °C
- laat de boter zachtjes smelten en roer (niet kloppen) de gemalen amandelen, de suiker, de roomboter en de smaakmakers erdoor
- spreid één plak bladerdeeg uit op een bakplaat (bedekt met bakpapier) en bestrijk deze met het amandelmengsel, laat rondom 1,5 cm vrij water
- stop de fève in de vulling (aan de buitenzijde heb je minder kans om erin te snijden)
- bedek dit met de andere rol bladerdeeg en druk de kanten aan 
- bestrijk de bovenzijde met de resterende losgeklopte eidooier
- prik in het midden een luchtgaatje en breng eventueel met een scherp mes een patroon aan
- bak de taart in ongeveer 30 minuten in het midden van de oven

Eet smakelijk!